EU-kritik mot ordförandelandet Rumänien

EU2019-02-21

EU-kommissionen kritiserar ordförandelandet Rumänien för landets hantering av rättsväsendet. Rumäniens regering har infört nya regler för hur höga åklagarämbeten ska besättas.

Den rumänska regeringen har antagit nya regler för hur åklagarkandidater till det europeiska åklagarsamarbetet Eppo ska utses. Också bestämmelserna för hur höga åklagare inom landet ska utses har ändrats, skriver Europaportalen. Regeringens beslut ger större utrymme att agera på eget initiativ för undersökningsdomare. De nya reglerna har införts genom nöddekret, vilket kritiserats skarpt av den liberalkonservativa presidenten Klaus Iohannis och oppositionen.

”Både innehållet och proceduren, att man använde nöddekret utan någon föregående konsultation med juridiska experter eller andra aktörer, tycks stå i direkt motsats till de rekommendationer som EU-kommissionen lämnat i den särskilda samarbets- och kontrollmekanismen som alla medlemsländer stöder”, kommenterade EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas i ett uttalande, skriver Europaportalen.

Samarbets- och kontrollmekanismen drevs igenom just för att underlätta för Rumänien och Bulgarien att bli medlemmar i EU år 2007, och syftar till att se till att länderna reformerar sina rättsväsenden samt bekämpar korruption och organiserad brottslighet.

Enligt EU-kommissionens Margaritis Schinas måste Rumänien lämna klargöranden kring de senaste händelserna i landet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA