EU-jurist: Vi riskerar sämre regler

NYHET2003-12-15
Av:  Eva Spira

– Det är svårt att verka för öppenhet i EU och samtidigt hävda att det inte får påverka svenska regler, menar juristen Ulf Öberg.
Ulf Öberg, som har arbetat vid EG-domstolen och doktorerar på EUs offentlighetsregler, anser att Sverige har försatt sig i ett olösligt dilemma.
– Problemet är att Sverige gjort offentlighetsprincipen till en helig kossa. Politiskt är det mycket svårt att med trovärdighet verka för införandet av en europeisk offentlighetsprincip av svensk modell inom EU och samtidigt hålla fast vid att dessa regler inte under några villkor får påverka den svenska offentlighetslagstiftningen.
Däremot tycker han inte att det spelar någon större roll om reglerna utformas som en förordning eller ett beslut.
– Jag tycker att regeringen lagt ner alldeles för mycket tid och kraft på den frågan utan att komma någon vart. Det viktiga är innehållet i reglerna.
Han är också bekymrad över att ministerrådet, parlamentet och kommissionen har inlett ett medlingsförfarande innan parlamentet fattat ett formellt beslut.
– Jag kan inte hitta något som helst rättsligt stöd för förfarandet i fördragen, vilket innebär att de kommande offentlighetsreglerna kan bli ogiltigförklarade av EG-domstolen.
Ulf Öberg vill inte uttala sig om regeringens nuvarande kompromissförsök eller de enskilda förslag som ligger på bordet, men anser att det är som att välja mellan pest eller kolera:
– Vi riskerar att införa sämre regler än de som finns inom EU i dag, befarar han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA