EU-domstol avgör upphandlingskrav

EU2006-01-31

Länsrätten stoppade nyligen Halmstads kommun från att kräva kollektivavtal av sina underentreprenörer. Men vänner av goda arbetsvillkor behöver inte misströsta, enligt förvaltningsminister Sven-Erik Österberg.

Av:  Rickard Jakbo

Förvaltningsminister Sven-Erik Österberg hävdar att stat och kommun har rätt att ställa krav i nivå med kollektivavtalen.

– Enligt svensk lag är det tillåtet att ställa krav på arbetsvillkor vid upphandling, däremot inte krav på just kollektivavtal.

Han menar att om Halmstads fullmäktige hade krävt att entreprenörerna hade villkor ”i enlighet med kollektivavtalen”, alltså liknande villkor, hade det varit tillåtet.

Moderat överklagade

Det var i november i fjol som majoriteten av politikerna i Halmstads kommun beslutade att kräva att företag som arbetar för kommunen ska ha tecknat svenska kollektivavtal för sina anställda.

Beslutet överklagades till länsrätten av den moderate fullmäktigeledamoten Carl-Johan Bertilsson. Han menar att krav på kollektivavtal är ett handelshinder som är oförenligt både med upphandlingsreglerna och EUs bestämmelser om fri handel, eftersom det diskriminerar alla små och medelstora företag som saknar kollektivavtal.

– Att säga att man ska kunna kräva att reglerna är i enlighet med avtalen tycker jag låter som samma sak som att kräva kollektivavtal, säger Carl Johan Bertilsson.

Men Sven-Erik Österberg menar att det är en stor skillnad, i alla fall juridiskt.

– Det finns en kammarrättsdom från 1995, som säger att man inte får kräva kollektivavtal, men däremot ställa krav som innehåller motsvarande villkor.

Företagarna säger nej

Företagarna, som företräder 80000 företag, menar dock att den saken inte är prövad, även om det står i domen från 1995 att sådana krav borde vara tillåtna. Kammarrätten prövade aldrig frågan om kollektivavtalsliknande villkor, framhåller organisationen.

– Vi tycker dessutom att det är olämpligt att ställa sådana krav. Den offentliga upphandlingen är nog krånglig som den är och vi tror heller inte att upphandlingsenheterna kan bedöma hur arbetet utförs på företagen, säger Jens Karlsson, chefsjurist på Företagarna.

Utredningsförslag i februari

Upphandlingsutredningen ska presentera sitt slutförslag i februari, och många hoppas att reglerna blir tydligare då. Sista ordet har dock EU. Regeringen har därför redan nu bett EG-domstolen att avgöra om Sverige får införa en ILO-konvention, som innebär att samhället får ställa sociala krav på de företag som utför arbete åt offentliga uppdragsgivare. Ett ja skulle innebära att EU godkänner regeringens nuvarande bedömning.

– Vi bedömer att det inte är möjligt att EU stoppar oss från att skriva på ILO-konventionen, säger Sven-Erik Österberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA