Etisk plattform för välfärden

VÄLFÄRD2013-09-23

En gemensam etisk plattform ska säkerställa kvalitet och förtroende för välfärden. Det skriver 17 företrädare för fack och arbetsgivare inom kommuner och landsting i en gemensam debattartikel.

Arbetsmarknadens parter inom kommuner och landsting har träffat en överenskommelse om en etisk plattform som syftar till att säkerställa insyn och hög kvalitet i offentligt finansierad vård och omsorg. Den ska omfatta både dem som beställer vård och omsorg – kommuner och landsting – och de som utför insatserna. Alltså offentliga, privata och idéburna utförare av olika slag, skriver de 17 företrädarna i en debattartikel i Dagens Nyheter, DN:

”Alla som ansluter sig till plattformen – kommuner och landsting, som ju både är beställare och utförare, samt privata utförare av olika slag – förbinder sig att ge allmänheten, brukare och patienter en så god insyn i verksamheten att det både går att jämföra kvalitet och se att resurserna används på ett effektivt och ansvarsfullt sätt.”

På framför allt tre områden ska allmänhetens insyn öka – kvalitet, ekonomi och ägande, samt anställningsvillkor.

”En anställd måste ha alla möjligheter att rapportera avvikelser eller missförhållanden som kan drabba enskilda eller hota kvaliteten i vården. Därför slår vi fast i plattformen att det meddelarskydd som gäller offentlig verksamhet också så långt möjligt ska gälla även privata vårdgivare. En förändrad lagstiftning om meddelarskydd skulle ytterligare bidra till öppenhet och insyn”, skriver parterna i DN.

Nästa steg i arbetet med den gemensamma plattformen blir att inrätta ett partssammansatt råd och att ta fram en kravspecifikation för plattformen. Kravspecifikationen ska beskriva hur informationen om kvalitet, ekonomi och ägande och anställningsvillkor ska utformas.

”Vår gemensamma ambition med den etiska plattformen är att värna och utveckla den solidariskt finansierade välfärden. Med fokus på kvalitet har Sverige unika möjligheter att erbjuda världens bästa vård och omsorg”, skriver parterna i DN.

De står bakom plattformen

Debattartikeln i Dagens Nyheter har undertecknats av :

Håkan Sörman, vd Sveriges Kommuner och landsting

Hans-Göran Elo, förbundsdirektör Arbetsgivaralliansen

Petter Skogar, förbundsdirektör KFO Arbetsgivarservice

Göran Fredriksson, ordförande Vårdföretagarna

Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR

Karin Linder, förbundsordförande DIK

Annelie Nordström, förbundsordförande Kommunal

Stefan Jutterdal, ordförande Legitimerade sjukgymnasters riksförbund

Ivar de la Cruz, förbundsordförande Naturvetarna

Lars Ahlin, förbundsordförande Psykologförbundet

Anitha Wijkström, förbundsordförande SRAT

Lena Haglund, förbundsordförande Sveriges arbetsterapeuter

Thony Björk, ordförande Sveriges farmaceuter

Marie Wedin, ordförande Sveriges läkarförbund

Kenth Nilsson, ordförande Tjänstetandläkarföreningen

Annika Strandhäll, förbundsordförande Vision

Sineva Ribeiro, förbundsordförande Vårdförbundet

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA