Bild: Melker Dahlstrand

ESV vill se snabba åtgärder mot felaktiga utbetalningar

VÄLFÄRDSBROTT2023-04-19

Trots omfattande åtgärder är det ganska få felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen som upptäcks, konstaterar Ekonomistyrningsverket, ESV, efter en granskning. ESV lämnar ett antal förslag som myndigheten bedömer kan minska felen.

I rapporten har ESV analyserat de utbetalande myndigheternas och arbetslöshetskassornas arbete mot felaktiga utbetalningar från de statliga välfärdssystemen. ESV konstaterar att trots att arbetet intensifierades under 2022 är det bara en liten andel av de felaktiga utbetalningarna som upptäcks.

Därför lämnar ESV nu ett antal förslag till regeringen som myndigheten bedömer kan få stor effekt på arbetet med att minska felen. Flera av de viktigaste förslagen handlar om att göra det lättare för myndigheter att dela information sinsemellan.

”Förslagen tar sikte på problem som delas av flera myndigheter och återkommer inom flera ersättningar. Förslagen har delvis framförts tidigare och mycket är på gång. Men det är angeläget att komma i mål med regeländringar som behövs i arbetet mot felaktiga utbetalningar”, understryker generaldirektör Clas Olsson i ett pressmeddelande.

ESV föreslår att regeringen ger myndigheterna och arbetslöshetskassorna större möjligheter att ta del av den information de behöver för att kunna göra kontrollerna mer effektiva. Det handlar exempelvis om att kunna använda inkomstuppgifter från Skatteverket för att granska om rätt ersättning betalas ut. Men ESV föreslår också en översyn av myndigheternas möjligheter att få tillgång till information hos privata aktörer, exempelvis kontoutdrag från den sökandes bank.

I ESVs rapport föreslås också att beräkningen av ersättningar i större utsträckning ska bygga på den de inkomster en sökande faktiskt har haft, i stället för uppskattade framtida inkomster.

ESV föreslår även att fler myndigheter än i dag ska få brottsförebyggande uppdrag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA