Ensamarbete på SJs tåg granskas

SPÅRTRAFIK2008-05-23

En ensam förare på SJs motorvagnståg räcker inte. Bolaget riskerar nu vite på en kvarts miljon kronor om man inte gör en riskbedömning kring bemanningen före hösten.

Det var i november i fjol som huvudskyddsombudet på SJ AB med omedelbar verkan avbröt allt ensamarbete ombord på motorvagnståg i hela landet, med hänvisning till bristfällig bemanning. Då hade det framkommit att bolaget tillåtit trafik med motorvagnståg utan annan ombordpersonal än föraren, enligt uppgift till Arbetsmiljöverket.

Regeringen har sedan tidigare förbjudit SJ att låta en ensam förare köra motorvagnståg av modellen Regina utan ytterligare någon anställd ombord. Detta eftersom ensambemanning skapar en stark psykisk stress för förarna.

Arbetsmiljöverket ansåg inte att det var någon akut fara för liv och hälsa, och hävde stoppet. Men myndigheten menar samtidigt att förbudet mot ensamarbete på Regina-tågen rimligen borde motsvara villkoren på övriga typer av motorvagnståg, till exempel dubbeldäckarna och Öresundstågen. Det skulle därför kunna bli aktuellt med normerande krav för bemanningen även på dessa tåg, resonerar Arbetsmiljöverket.

Nu kräver man att SJ gör en ordentlig riskbedömning av arbetsförhållandena på motorvagnstågen, med särskild tonvikt på bemanningsfrågan. Såväl fysiska som psykosociala och organisatoriska faktorer ska ses över. Undersökningen måste vara klar senast 1 oktober i år, annars riskerar bolaget vite på 250 000 kronor.

Ensamarbete ombord på Regina-tågen är redan förbjudet.
Bild: Leif-Erik Nygårds
Ensamarbete ombord på Regina-tågen är redan förbjudet.

FAKTA Skyddsombudsstopp

Enligt Arbetsmiljölagen har skyddsombud rätt att avbryta arbete som innebär omedelbar och allvarlig fara för en arbetstagares liv eller hälsa, om situationen inte omgående går att förbättra med hjälp av arbetsgivaren. Stoppet gäller tillfälligt i väntan på beslut från Arbetsmiljöverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA