Enklare regler för semestern

SEMESTERLAGEN2008-11-04

Det ska bli lättare att beräkna semester och semesterlön. Det är innebörden av ett utredningsförslag som har överlämnats till regeringen.

Regeringens särskilde utredare Kurt Eriksson har haft i uppdrag att förenkla semesterberäkningen för arbetsgivare. Till sin hjälp har han haft representanter för arbetsmarknadens parter.

– Semesterlagen kommer att bli betydligt enklare att tillämpa för de allra flesta arbetsgivare framöver, säger Kurt Eriksson i ett pressmeddelande.

Utredningen föreslår en ny metod för att fastställa semesterlönen. För nästan alla arbetstagare innebär det att man har samma lön under semestern som under den del av året man arbetar. Dessutom utgår ett semestertillägg på 0,43 procent av månadslönen per semesterdag. För den som har övertidsersättning eller andra rörliga lönedelar beräknas semesterlönen på dessa vid årets slut.

Enligt förslaget blir också den nya semesterlagen dispositiv, det vill säga arbetsmarknadens parter kan i förhandlingar komma överens om andra regler. Förutsättningen är att de avtal man kommer fram till ger bättre villkor för arbetstagaren än de lagen stadgar. De allra flesta kollektivavtal innehåller redan andra villkor än den nuvarande lagen, och enligt utredaren kommer ändringarna inte att innebära några förändringar för dem som omfattas av kollektivavtal.

Förutom att det blir enklare för arbetsgivaren att beräkna semesterlönen och semesterns längd innebär utredningsförslaget också att lagen anpassas till EUs arbetstidsdirektiv.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA