En av fyra håller tyst

FÖRDOMAR2003-10-15

Linda är öppet homosexuell. Men när hon började som civilanställd vid polisen höll hon tyst.
– Jag kände på en gång att jag inte ville berätta att jag lever med en kvinna.

Av:  Eva Spira

– Alla kollegor var 15 till 20 år äldre än jag och levde ett Svenssonliv. Jag kände att här kan jag inte berätta att jag är homosexuell, säger Linda (fingerat namn).

Och om man inte berättar från början så blir det svårare och svårare ju mer tiden går, förklarar hon.

Men svårigheterna hade också att göra med att Linda upplevde sin chef som allmänt fördomsfull mot alla som var oliktänkande.

–Och så var det en av de tongivande kvinnorna som berättade vitt och brett att det inte var okay att vara homosexuell.

Men annars är det sällan någon säger rakt ut att det är fel att vara homosexuell, istället skämtar man om bögar eller liknande, säger Linda som tror att det är svårare för män än för kvinnor att vara öppna med sin homosexualitet på jobbet.

En slutsats som har stöd i en forskningsrapport från Karlstad universitet.

En undersökning från Arbetslivsinstitutet om homo- och bisexuella på jobbet visar att var fjärde homo- och bisexuell döljer sin sexuella läggning på jobbet. På de manligt dominerade arbetsplatserna som undersökts, polisen och försvaret, är diskrimineringen tydligast.

Linda slutade vid polisen för över ett år sedan. Ett starkt skäl var att hennes dåvarande partner lämnat henne och att Linda inte kände att hon kunde prata om det med sina arbetskamrater.

– Det tråkiga när jag jobbade vid polisen var att jag inte kunde delta i det sociala livet. Ibland talade jag om &quotemin sambo&quote för att ingen skulle fundera på om det var en man eller kvinna.

Det kändes också jobbigt att inte kunna bemöta fördomsfulla uttalanden.

– Jag minns särskilt en etikkurs där vi just skulle diskutera utsatta grupper som invandrare och homosexuella. Många arbetskamrater var extremt fördomsfulla och jag satt bara tyst och led, säger Linda.

I dag har Linda helt bytt yrkesinriktning och går på en konstnärlig utbildning.

Fakta

Inom polisen pågår projektet ”Normgivande mångfald”. Syftet är att öka kunskapen om homo- och bisexuellas villkor i arbetslivet.

Målsättningen är att en person ska kunna vara öppet homosexuell på arbetet utan att diskrimineras. 

Projektet drivs av Rikspolisstyrelsen, de fackliga organisationerna och Gaypolisföreningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA