Eliasson ny gd på Försäkringskassan

FÖRSÄKRINGSKASSAN2011-09-27

»Ett oerhört fint och viktigt uppdrag«. Det säger Dan Eliasson, ny generaldirektör på Försäkringskassan från
1 oktober. Att öka de anställdas förtroende för ledningen ser han som en av sina viktigaste uppgifter.

Av:  Eva Spira

Efter fyra år och fyra månader som generaldirektör för Migrationsverket tackar nu Dan Eliasson för sig för att i stället ta över rodret på Försäkringskassan.

Han känner sig hedrad över vad han kallar det fina och viktiga uppdraget:

– Det är viktigt med en väl fungerande försäkringskassa. Det är nästan själva kittet i välfärdsstaten, säger han.

 Vad har du i bagaget som du kan dra nytta av i ditt nya jobb?

– Jag har ju inte tillträtt ännu så jag vet inte alla förutsättningar. Men jag tror att jag vet hur det är att leda en organisation som är utsatt för en hård och intensiv debatt och som ofta är ifrågasatt.

 Vad ska du göra för att förbättra allmänhetens tilltro till Försäkringskassan?

– Först måste jag lyssna av vad personalen tycker och tänker. Jag tycker att det viktigaste är att tydliggöra ansvarsfördelningen. Försäkringskassans uppgift är att leverera bra service till kunderna, vilket inte ska blandas ihop med den förda politiken.

Myndighetens anställda har länge haft en pressad arbetsmiljö, med mycket övertid och stress. Hur vill du förbättra arbetsmiljön?

– Även här är det svårt att ha en väldigt bestämd uppfattning ännu. Jag tror att det alltid kommer att finnas pressande arbetssituationer på arbetsplatser som Försäkringskassan. Men det gäller att komma tillrätta med alla former av negativ stress och att vårda personalen.

 Medarbetarenkäter visar att tilltron till ledningen inte är den bästa. Vad ska du göra åt det?

– Jag har förstått att det är så och det gör mig beklämd och lite sorgsen. Man får det förtroende man förtjänar och har man inte förtroendet får man jobba ännu hårdare. Att få ihop samspelet mellan olika personalkategorier ser jag som en av mina viktigaste uppgifter.

Direkt efter utnämningen sade du till Svenska Dagbladet att det behövs rationaliseringar 2013 och 2014. Hur tänker du då?

– De åren ser budgetläget lite besvärligt ut. Nu pågår ett arbete med automatisering och vi får se hur mycket det kan ta hem. Vi kanske inte heller behöver återbesätta alla tjänster när anställda går i pension. Men jag kommer att vara kristallklar gentemot uppdragsgivaren om det visar sig att vi behöver mer pengar för att upprätthålla servicen.

 Hur vill du samverka med facket?

– Som det har beskrivits för mig så finns redan en väl fungerande samverkan, så det är väl bara för mig att kliva in i min företrädares skor. På Migrationsverket har vi gjort en resa tillsammans. Först hade vi svårt att hitta våra roller, men de sista tre åren har det fungerat otroligt bra.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA