Elektrikerna JO-anmäler medlarna
Svenska Elektrikerförbundet, EF, har anmält Medlingsinstitutet till Justitieombudsmannen för brott mot regeringsformen. Enligt EF har myndigheten kränkt elektrikernas fri- och rättigheter.
I sommarens avtalsförhandlingar mellan Seko och Almega om nya löner för anställda i Stockholms Skärgårdstrafik, accepterade Seko medlarnas slutbud, medan arbetsgivaren vägrade. I praktiken blev det arbetsgivaren som tvingade fram stridsåtgärder, anser EF.
När medlarna efter strejk och lockout lade ett nytt slutbud med samma innehåll, hade rätten till retroaktiv lönehöjning tagits bort. Anledningen till att den retroaktiva ersättningen strukits i slutbudet var enligt JO-anmälan att Medlingsinstitutet konsekvent aldrig lägger bud med retroaktiva löneökningar, om facket har verkställt stridsåtgärder.
I sin anmälan till JO hävdar EF att institutet som statlig myndighet är skyldigt att enligt regeringsformen beakta allas likhet inför lagen, samt iaktta saklighet och opartiskhet. Genom att alltid minska sina medlingsbud med den retroaktiva ersättningen bryter myndigheten mot regeringsformens krav på opartiskhet. Åtgärden drabbar ensidigt arbetstagarparten och någon motsvarande sanktion mot arbetsgivare som utlöser lockout saknas helt.
Rätten att strejka är dessutom grundlagsskyddad, påpekar EF. Att ändå hota med indragen retroaktiv ersättning för den som strejkar är ett grundlagsbrott. Enligt förbundet kränker Medlingsinstitutet såväl arbetarnas mänskliga rättigheter som deras grundlagsskyddade strejkrätt.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.