Ekonomistyrningsverket föreslår nya regler mot bidragsfusk

BIDRAGSBROTT2024-09-17

I en rapport till regeringen föreslår Ekonomistyrningsverket, ESV, nya åtgärder för att minska mängden felaktiga utbetalningar. ”Det behövs ytterligare regeländringar för att förbättra myndigheternas informationsutbyte”, understryker generaldirektör Clas Olsson.

I en tidigare rapport till regeringen bedömde Ekonomistyrningsverket att myndigheternas åtgärder inte haft tillräcklig effekt för att hejda felaktiga utbetalningar. Nu har myndigheten gjort en ny analys och lämnar förslag på åtgärder till regeringen.

”Det bereds redan genomgripande förslag i Regeringskansliet som vi bedömer kommer att minska de felaktiga utbetalningarna inom flera ersättningar. Men vi anser att det behövs ytterligare regeländringar för att förbättra myndigheternas informationsutbyte och möjligheter till effektiva kontroller”, betonar generaldirektör Clas Olsson i ett pressmeddelande.

Förutom de förslag som Ekonomistyrningsverket redan tidigare redovisat till regeringen om att förändra offentlighets- och sekretesslagen, se över fler registerförfattningar och utöka myndigheternas tillgång till bankuppgifter har myndigheten identifierat ett antal åtgärder som kan motverka felaktiga utbetalningar inom ersättningarna lönebidrag och nystartsjobb.

”ESV föreslår att regeringen vidtar åtgärder som höjer tröskeln för missbruk av lönebidrag och nystartsjobb och därmed gör det mindre attraktivt för såväl oseriösa aktörer som organiserad brottslighet att utnyttja systemet. Det kan exempelvis handla om höjda krav för arbetsgivare eller att förkorta bidragstiden”, säger Clas Olsson.

De här förslagen bygger på ett försök att använda metoden crime proofing för att analysera och förbättra regelverken för lönebidrag och nystartsjobb. Ekonomistyrningsverket anser att försöket föll så väl ut att myndigheten föreslår regeringen att inkluderar metoden i utredningsdirektiv även för andra ersättningar inom välfärdssystemet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA