Ekonomisk kris hot mot STs bistånd
Den ekonomiska krisen slår hårt mot biståndet, som kommer att minska nästa år. På ST oroar man sig över vad som ska hända med förbundets biståndssamarbeten.
Regeringens mål är att biståndet ska ligga på en procent av bruttonationalinkomsten. När den minskar, minskar biståndet.
– Biståndet för 2010 kommer att minska med flera miljarder, bekräftar Joakim Stymne, statssekreterare hos biståndsminister Gunilla Carlsson.
Organisationsstöd påverkas
Därmed påverkas också de projektmedel som organisationer kan söka via Sida. I år har 14 organisationer delat på 1,3 miljarder kronor. Bland dem återfinns LO-TCO Biståndsnämnd, som i sin tur finansierar delar av STs biståndsprojekt.
Karin Ström, internationell sekreterare på ST, är orolig för att ST ska behöva säga upp befintliga biståndssamarbeten – och det med kort varsel.
– Sverige har varit ansett som en pålitlig och långsiktig samarbetspartner, men med det här beräkningssystemet blir det ryckigt.
ST driver projekt i Colombia, Västafrika och Ukraina.
Jobbar med kvinnors villkor
– Vi är rädda för att man tappar folkrörelseförankringen i biståndet. STs internationella arbete syftar till att stater ska erkänna de statsanställdas fackliga rättigheter. I dag har många inte rätt att sluta kollektivavtal om löner och arbetsvillkor. Och vi satsar verkligen på att förbättra kvinnors möjligheter att delta på samma villkor som män – både i det fackliga arbetet och i andra sammanhang, säger Karin Ström.
Joakim Stymne inser problemen med att gasa och bromsa i biståndet.
– Nu måste vi agera utifrån den här situationen, men det kan finnas skäl att på sikt se över om det finns en annan modell som kan ge en större jämnhet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.