Efterlyser åtgärder för att minska sjukfrånvarogapet

SJUKFRÅNVARO2020-05-29

Sjukfrånvaron i statliga myndigheter är högre bland kvinnor än män. Nu vill Statskontoret att myndigheterna där könsskillnaderna är störst ska få i uppdrag att analysera vad gapet beror på.

För knappt två veckor sedan släppte Statskontoret den årliga statistiken över sjukfrånvaron i statliga myndigheter. Den visade bland annat att sjukfrånvaron varierar kraftigt mellan olika myndigheter, men också att kvinnornas sjukfrånvaro var dubbelt så hög som männens. För kvinnor låg sjukfrånvaron på 5 procent av den tillgängliga arbetstiden under 2019, medan motsvarande siffra för män var 2,5 procent.

I en färsk rapport har Statskontoret nu, på uppdrag av regeringen, analyserat siffrorna djupare och lämnat förslag på lämpliga åtgärder. Myndigheten har identifierat problemområden, men presenterar också framgångsfaktorer i arbetet för en minskad sjukfrånvaro. Tanken är att rapporten ska kunna vägleda myndigheterna i arbetet med att jämna ut könsskillnaderna.

Bland annat lyfter Statskontoret behovet av systematiskt arbetsmiljöarbete, samarbete mellan arbetsgivare och arbetstagare samt vikten av en närvarande chef.

I rapporten konstaterar Statskontoret också att kvinnor ofta i mindre utsträckning har möjlighet att påverka sin arbetssituation, vilket skulle kunna vara en förklaring till skillnaden i sjukfrånvaro.

Statskontoret noterar samtidigt att behoven av och förutsättningarna för att minska sjukfrånvaron bland kvinnor skiljer sig åt mellan myndigheterna och föreslår därför att regeringen överväger att ge myndigheter med stora könsskillnader i sjukfrånvaron uppdraget att närmare analysera vad skillnaden beror på.

Statskontoret förslår också att Myndigheten för arbetsmiljökunskap får i uppdrag att ta fram ett kunskapsmaterial om hur arbetsgivare kan använda ett genusperspektiv i arbetsmiljöarbetet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA