Domstolsverket ska förbättra sina prognoser

DOMSTOLSVERKET2024-10-14

Domstolsverket får i uppdrag av regeringen att förbättra sina prognoser, budgetunderlag och andra ekonomiska underlag som myndigheten lämnar till regeringen. Domstolsverket ska ta hjälp av Ekonomistyrningsverket, ESV, i arbetet.

Antalet inkomna mål och ärenden till domstolarna ökar, framför allt brottmålen, konstaterar regeringen i uppdraget till Domstolsverket. Regeringen har därför föreslagit ökade resurser till domstolarna. Anslaget till domstolarna har ökat med närmare en miljard kronor under åren 2022–2024, från 6,7 miljarder kronor till 7,6 miljarder kronor. Därutöver fick Sveriges Domstolar 100 miljoner kronor extra i vårändringsbudgeten i år och ytterligare 300 miljoner kronor föreslås i höständringsbudgeten.

Nu vill regeringen att Domstolsverket vidtar åtgärder för att utveckla sin förmåga att budgetera verksamheternas kostnader på kort och långt sikt i relation till lämnade prognoser och tilldelade medel. På så vis kan planeringsförutsättningarna för domstolarna förbättras. Domstolsverket ska också analysera kostnadsutvecklingen bland annat avseende anställda, lokaler, drift, mål och ärenden för att säkerställa att medlen används effektivt.

Domstolsverket ska enligt regeringens uppdrag ta stöd av ESV när det gäller att utveckla de ekonomiska underlagen till regeringen och åtgärder för att utgifterna ska hållas inom tilldelade medel. ESV får fakturera Domstolsverket högst 500 000 kronor för sina insatser. Domstolsverket ska se till att ESV får de underlag och övrig information som behövs.

Domstolsverket ska löpande informera Regeringskansliet om hur arbetet med uppdraget fortlöper. Uppdraget ska slutredovisas till regeringen senast 1 augusti 2025.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA