”Domstolar sopar hot under mattan”
Hot och trakasserier mot enskilda i rättsväsendet är ett växande problem för demokratin, men Sveriges domstolar sopar sådant under mattan, hävdar rådmannen Monica Nebelius.
Monica Nebelius tvingades själv i förra veckan att avsäga sig ett stort kopplerimål i Malmö tingsrätt, efter att ha utsatts för hot:
”När jag lämnade byggnaden gick jag den väg som jag tar varje dag till och från arbetet. Föga anade jag då att jag fem timmar senare – mitt i natten – skulle sitta i en civil polisbil med två i all hast packade väskor för att jag på grund av trakasserier mot mig och min familj inte längre kunde vara hemma. Overklighetskänslan var stark och jag hörde min egen röst samtala med poliserna – samtidigt som jag förundrades över att jag verkade så lugn. För det var jag inte. Jag var i själva verket mycket rädd”, skriver hon i sin debattartikel i Dagens Nyheter, DN.
Monica Nebelius menar att hon personligen kommer att kunna hantera det hon varit med om. Även om det kommer att dröja en tid tills livet återgår till det normala och rädslan släpper. Men med sin debattartikel vill hon peka på ett större problem.
Hon skriver att hon observerat hur Åklagarmyndigheten tydligt markerar att hot och trakasserier aldrig kan accepteras, och att åklagare som drabbas har fullt stöd av sin myndighet under hela processen. Åklagarna är väldigt målmedvetna i sin strävan att slutföra sina ärenden.
Men bland domare är det annorlunda, skriver hon:
”Huvudinställningen i de fall som jag kommit i kontakt med är att incidenter skall tystas ned och att den information som lämnas till allmänheten är sådan att det inte skall vara möjligt att egentligen förstå vad som inträffat. Det sopas under mattan. Detta förhållningssätt leder till att man inte kan skapa sig någon uppfattning om omfattningen av hot och trakasserier och att diskussioner som skulle kunna motverka problemet inte kommer till stånd.”
Enligt debattartikeln grundas agerandet på resonemang om att hoten skulle öka om man gick ut och berättade om att de förekommer. Monica Nibelius tror det kan vara tvärtom:
”Hot mot rättsväsendets representanter är alltid oacceptabelt. Den rutinmässiga strävan efter att inte redovisa hot och trakasserier mot domare är därför inte bara grumlig och motsägelsefull utan rakt av kontraproduktiv. Det är naturligtvis omöjligt i praktiken att konstruktivt arbeta för att minska ett problem om man samtidigt gentemot omvärlden vinnlägger sig om att förneka existensen av det.”
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.