Domstolar bryter mot barnkonventionen

BRÅ2006-06-12

När domstolar dömer en brottsling till utvisning saknas ofta den utredning om konsekvenserna för den dömdes barn som krävs enligt FNs barnkonvention. Det visar en genomgång från Brottsförebyggande rådet, Brå.

FNs barnkonvention kräver att konsekvenserna av beslut som gäller barn alltid ska utredas. Och i utlänningslagen finns ett uttryckligt krav att domstolarna ska ta hänsyn till barnets bästa när en förälder riskerar att utvisas på grund av brott.

Domstolen är skyldig att ta reda på hur kontakten mellan den åtalade och barnet är och hur kontakten påverkas om den åtalade utvisas.

Brå har undersökt hur domstolarna tar hänsyn till barnperspektivet när man dömer till utvisning. Brå har studerat 476 domar mellan augusti 2004 och januari 2005, där någon dömts till utvisning på grund av brott. I 30 av dem dömdes utländska medborgare med barn i Sverige. Brå har också studerat 190 domar där brottet kunnat innebära utvisning, men där de dömda inte utvisades.

Antalet utländska medborgare som årligen utvisas på grund av brott har fördubblats sedan 1990-talet, medan antalet föräldrar som utvisas har halverats, konstateras i Brås rapport. Cirka 60 utländska medborgare med barn i Sverige utvisades år 2005. De flesta var dömda för förhållandevis grova våldsbrott, ofta riktat mot den andra föräldern. I en femtedel av fallen var barnet offer för våldet.

Brås studie visar att i de flesta fall där domstolarna år 2005 beslutade om att utvisa en förälder, saknas den redovisning av konsekvenserna för barnet som lagen kräver. Det vanligaste var att tingsrätterna endast hade information om att den åtalade hade barn. I en tredjedel av domarna fanns en beskrivning av hur relationen mellan förälder och barn varit och i ett fåtal fall hur barnet skulle kunna påverkas av en eventuell utvisning.

– Vår bedömning är att domstolarna inte beaktar barnperspektivet på det sätt som lagen kräver. Även om det gäller relativt få fall är det viktigt att situationen för de barn som berörs blir belyst så bra som möjligt. Oftast saknas underlag och information om hur barnet kan påverkas av utvisningen. Det gör att det även saknas resonemang om barnets bästa, säger Fredrik Marklund, utredare vid Brå, i ett pressmeddelande.

Högsta Domstolen (HD) har nyligen tagit upp ett ärende där en förälder utvisades. HD konstaterade att hovrätten inte fullgjort den utredningsskyldighet som föreligger för att besluta om utvisning, vilket betraktades som ett rättegångsfel och antogs kunna påverka utvisningsfrågan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA