Domstol sa nej till höjd pension
Det blir ingen kompensation för de äldre statspensionärer som fick försämrad pension 1991. Det slog Stockholms tingsrätt fast i en dom i dag.
Det är SPRF, Sveriges pensionärers riksförbund, som för andra gången tagit frågan till domstol. Förbundet förlorade i det första fallet, det så kallade Wallblommålet 2003. Sedan dess har SPRF inhämtat stöd för sin sak från ytterligare juridisk expertis och provade nu med en ny testpilot, den förre statstjänstemannen Ivar Eliasson.
Tvisterna har gällt värdesäkringen av den statliga tjänstepensionen för dem som gick i pension före 1992. Det då gällande pensionsavtalet säkrade pensionens värde genom att den kopplades till basbeloppet, som i sin tur baserades på den allmänna prisutvecklingen enligt konsumentprisindex.
Men 1991 ändrades sättet att beräkna basbeloppet, och det följer numera inte konsumentprisindex. Det har medfört att uppräkningen av de statliga tjänstepensionerna har blivit lägre än de annars skulle ha blivit. I Ivar Eliassons fall handlar det om 1 100 – 1 200 kronor i månaden.
SPRFs uppfattning är att parterna som slöt pensionsavtalet var överens om att det skulle garantera en verklig värdesäkring. Men Arbetsgivarverket, som företrädde staten i domstolen, hävdade att avsikten var att värdesäkra statlig tjänstepension i samma mån som de allmänna pensionerna, varken mer eller mindre. Arbetsgivarna framhöll också att man från fackens sida inte krävt något annat i förhandlingarna om ett senare pensionsavtal.
Stockholms tingsrätt gick på arbetsgivarnas linje. Domstolen ansåg att SPRF inte kunnat visa att deras mer långtgående tolkning av avtalet är den riktiga.
SPRFs ordförande Lisbeth Eklund, tidigare ordförande i ST, säger att förbundet nu ska överväga om man ska överklaga domen till Arbetsdomstolen.
– Den är mycket svår att förstå, vi måste gå hem och grunna på den. Men den här frågan betyder mycket för dem som är berörda.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.