Dömer ut lärarutbildningen

HÖGSKOLAN2007-02-13

Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas Riksförbund, dömer ut dagens lärarutbildning i en debattartikel i Dagens Nyheter. ”Den är ett akademiskt sorgebarn”, skriver hon.

Lärarnas Riksförbund stod bakom den reformering av lärarutbildningen som genomfördes 2001. Nu anser Metta Fjelkner att den blivit ett misslyckande. I debattartikeln kräver hon att regeringen snarast tillsätter en utredning som ska göra en total översyn av lärarutbildningen och söka lösningar i enighet med oppositionen.

Lärarnas Riksförbund efterlyser en tydligare statlig styrning av lärarutbildningen. Förbundet har gått igenom 3 400 lärare som tagit examen sedan utbildningen förändrades 2001, och hittat 379 olika examensvarianter. Resultatet är att det inte går att hitta tjänster som överensstämmer med lärarens examen och att lärare sätts att undervisa i ämnen de inte har utbildning i.

Enligt Metta Fjelkner bör staten styra utbildningen så att den utgår från kommunernas och skolornas behov snarare än från studenternas önskemål om ämneskombinationer. Högskolorna bör dessutom prioritera ämneskunskaperna i undervisningen.

Med en nationell kursplan och en ny examensordning kan den svenska lärarutbildningen inordnas i Bolognaprocessen.

”Det skulle vara olyckligt om lärarutbildningen blir den enda svenska högskoleutbildningen som ställs utanför den europeiska normen”, skriver Metta Fjelkner.

Hon tycker också att staten bör ta ett ekonomiskt ansvar för den arbetsplatsförlagda delen av lärarutbildningen, på samma sätt som man stöder praktikperioder i läkarutbildningen.

Lärarnas fackliga organisationer

Lärarnas Riksförbund organiserar utbildade lärare samt studie- och yrkesvägledare. Förbundet har drygt 80 000 medlemmar och är ett av de större förbunden inom SACO.

Lärarförbundet är ett fackligt yrkesförbund inom TCO med
228 000 medlemmar. De största medlemsgrupperna är lärare i grund- och gymnasieskolan, förskollärare, fritidspedagoger, skolledare och lärare på högskolan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA