Lärarhögskolan vill bli del av universitet

FÖRSLAG2006-11-23

Rektor för Lärarhögskolan tänker föreslå ett samgående med Stockholms universitet. Motiveringen är att det ger möjlighet att utveckla lärarutbildningen och forskningen.

Förslaget om samgående ska presenteras för Lärarhögskolans styrelse den 14 december. Det går ut på att Lärarhögskolan och Stockholms universitet gemensamt upprättar en utbildningsvetenskaplig fakultet dit Lärarhögskolan förs.

Samtidigt föreslår rektor också en ny organisation för högskolan.

– Stämningen blev ganska tryckt när beslutet blev känt, berättar Alejandra Pizarro, STs ordförande på Lärarhögskolan. Personalen har tidigare sagt nej till Reginautredningens förslag om samgående med universitetet. Men nu måste vi få ut det bästa av situationen. Därför stödjer ST nuvarande lednings strävan att förbättra och förtydliga organisationen. Blir det samgående ska vi gå in i det stärkta av den processen. Vi på Lärarhögskolan har gjort ett utredningsarbete i anslutning till Reginautredningen men det måste kompletteras.

När nuvarande rektor Ingrid Carlgren tillträdde väckte det förhoppningar om att en bredare lösning. På Lärarhögskolans hemsida skriver också rektor att Lärarhögskolan helst hade sett att en samhällsvetenskaplig fakultet bildats för samtliga högskolor som har lärarutbildning i Stockholmsregionen. Men efter kontakter med utbildningsdepartementet har det visat sig omöjligt.

Med förslaget om samgående upphör en konflikt mellan de båda lärosätena. Lärarhögskolan har i flera år kämpat för att få förbli en självständig utbildningsenhet med egen forskning, medan universitetet vill ha ett samgående. Tidigare i år beslöt universitetet dessutom att Lärarhögskolan inte fick ta emot nya lärardoktorander.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA