DO vill ha fler sanktionsmöjligheter
I en skrivelse till regeringen begär Diskrimineringsombudsmannen, DO, att få möjlighet att besluta om hårdare sanktioner mot den som bryter mot diskrimineringsförbudet. Bristen på effektiva och avskräckande sanktioner kan underminera respekten för lagen, menar myndigheten.
Till vissa av diskrimineringsförbuden saknas sanktioner helt, konstaterar DO Agneta Broberg i brevet till regeringen. Det gäller när diskrimineringen riktar sig mot en grupp snarare än en enskild person. Avsaknaden av sanktioner för allvarliga överträdelser riskerar att underminera respekten för diskrimineringsförbuden och utgör en överträdelse av EU-rättens likabehandlingsdirektiv, skriver hon.
DO tar som exempel att en arbetsgivare i en platsannons kan ställa krav som utestänger en hel grupp sökande, utan att DO har möjlighet att agera:
”Skälet är att diskrimineringslagen förutsätter att regeln måste ha tillämpats i förhållande till en specifik person för att en sanktion i form av diskrimineringsersättning ska kunna utdömas”, skriver Agneta Broberg.
DO pekar också på den snabba utvecklingen av intelligenta system för automatiserat beslutsfattande. I sådana system skulle diskriminerande algoritmer kunna byggas in så att många enskilda individer diskrimineras utan att varken de själva eller den som använder systemet i sin verksamhet känner till det. Den tekniska utvecklingen visar på att det behövs sanktioner som inte är beroende av att det finns en identifierbar skadelidande som är villig att väcka talan, skriver DO.
DO anser också att de ekonomiska sanktioner som döms ut är alldeles för låga. I skrivelsen jämför DO med sanktionerna enligt dataskyddsförordningen, som är väsentligt högre.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.