Annons:

DO: Myndigheternas jämställdhetsplaner brister

JÄMSTÄLLDHET2017-06-12

Det finns brister i jämställdhetsplanen på nästan varannan myndighet. Det konstaterar Diskrimineringsombudsmannen, DO, i ett pressmeddelande.

Nio av tio myndigheter hade aktuella jämställdhetsplaner under förra året. Det visar en sammanställning av den granskning som DO genomförde under 2016. Samtidigt innehöll nära hälften av de upprättade planerna brister i något avseende, konstaterar DO.

Den vanligaste bristen var att det saknades en redovisning och utvärdering av åtgärder i tidigare jämställdhetsplaner. En annan vanlig brist var enligt DO att det saknades en handlingsplan för jämställda löner. I flera fall saknades båda dessa delar.

Sedan 1 januari har diskrimineringslagen ändrats när det gäller kraven på arbetsgivares aktiva åtgärder. Det tidigare kravet på en jämställdhetsplan har ersatts med ett allmänt dokumentationskrav. Syftet med dokumentationen är dock fortfarande att fungera som redovisning av det aktiva arbetet, konstaterar DO.

”Eftersom arbetsgivarnas skyldigheter överlag har utökats, både när det gäller det aktiva arbetet och dokumentationen, kan slutsatserna från granskningen fungera som ett bra planeringsunderlag för kommande tillsynsinsatser och även ingå som underlag för DOs förebyggande och främjande arbete”, skriver DO Agneta Broberg i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA