DO granskar las-regler

ANSTÄLLNINGSSKYDD2009-06-12

Diskrimineringsombudsmannen, DO, ska utreda om 67-årsgränsen i lagen om anställningsskydd är åldersdiskriminerande. Det uppger Ekot i Sveriges Radio.

Enligt Ekot har en gymnasielärare anmält sin arbetsgivare, Kungsbacka kommun, till DO. Anledningen är att hans anställning upphör när han fyller 67 år. Arbetsgivaren hänvisar till att rätten till fortsatt anställning upphör att gälla vid 67 år, enligt lagen om anställningsskydd, las. 

DOs ansvarige utredare ska nu utreda om lagen om anställningsskydd är åldersdiskriminerande.

– Dels måste vi se vad den svenska lagen säger, och egentligen inte lagen utan lagens förarbete, alltså vilka intentionerna är med det här förbudet och hur lagstiftaren vill att det ska tillämpas. Finner vi inte svaret där måste vi också titta på EG-lagstiftningen och de fåtal EG-domar som finns när det gäller åldersdiskriminering för att se om vi kan överföra den praxisen till svenska förhållanden, säger Guillermo Carbonari på DO till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA