DO anser att Migrationsverket missgynnat vabbande kvinna

DISKRIMINERING2023-09-27

Diskrimineringsombudsmannen, DO, kräver Migrationsverket på kränkningsersättning sedan myndigheten avslutat en provanställd kvinnas anställning. Enligt DO missgynnades hon på grund att hon tagit ut ledighet för av vård av barn.

I ett pressmeddelande skriver DO att det var fråga om ett missgynnande när Migrationsverket avslutade provanställningen för en kvinna av skäl som bland annat har samband med att hon tagit ut ledighet för vård av barn, vab. Därför begär DO att Migrationsverket ska betala 200 000 kronor i skadestånd till kvinnan. Om Migrationsverket inte följer DOs beslut kommer myndigheten att dra Migrationsverket inför Arbetsdomstolen.

Kvinnan började i februari en provanställning på en av Migrationsverkets förvarsenheter. I mitten av juni blev hon kallad till ett möte med sin chef och fick då beskedet att provanställningen inte skulle övergå i en fast anställning utan i stället skulle avslutas. Under samtalet diskuterades kvinnans frånvaro på grund av både vård av barn, vab, och egen sjukdom.

Efter en utredning har DO kommit fram till att Migrationsverkets agerande var ett missgynnande enligt föräldraledighetslagen. Enligt lagen är det tillräckligt att föräldraledigheten är en av flera orsaker för att det ska vara fråga om ett missgynnande.

”Föräldraledigheten behöver alltså inte vara det enda eller ens det övervägande skälet till att någon missgynnas. Det är viktigt att offentliga arbetsgivare värnar om rätten till föräldraledighet och ser till att alla som beslutar i anställningsfrågor har kunskap om missgynnandeförbudet”, betonar juristen Sandra Danowsky vid DO i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA