DO anmäls till JO

JÄMSTÄLLDHET2009-10-14

Juristerna Gunnar Strömmer och Clarence Crafoord vid Centrum för rättvisa anmäler Diskrimineringsombudsmannen, DO, till Justitieombudsmannen, JO.

I en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter förklarar Gunnar Strömmer och Clarence Crafoord beslutet att JO-anmäla DO med att DO har beslutat att inte driva fall där sökande till högskolan har diskriminerats på grund av kön. Centrum för rättvisa står bakom en enskild stämningsansökan i tingsrätten, som riktar sig mot Lunds universitet.

Enligt debattartikeln har män automatiskt fått förtur till psykologutbildningen vid universitet. Bakom stämningsansökan för olaglig könsdiskriminering står 31 kvinnor som alla anser sig missgynnade vid antagningen till utbildningen.

”DO har fattat sitt beslut i fullt medvetande om att det handlar om ett jättelikt problem. Redan förra hösten presenterade Centrum för rättvisa siffror för åren 2006–2008 som visade att högskolorna har satt diskriminerande urvalsregler i system”, skriver de två juristerna.

Enligt artikeln tillämpar tre fjärdedelar av högskolorna könsdiskriminerande urvalsregler, och i mer än nio fall av tio är det kvinnor som missgynnas. Men medan JämO aktivt arbetade emot detta har frågan försvunnit från dagordningen i och med att den nya myndigheten DO bildades, skriver Gunnar Strömmer och Clarence Crafoord:

”Det är ett historiskt svek från en statlig myndighet med uppgift att motverka diskriminering och hjälpa enskilda som drabbas av övertramp.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA