Diskriminering att kräva handhälsning
Att utestänga en kvinna från anställning därför att hon av religiösa skäl vägrat hälsa genom att ta i hand utgör diskriminering. Det slår Arbetsdomstolen, AD, fast i en dom.
Enligt AD var det diskriminering när ett tolkföretag i Uppsala avbröt en rekrytering därför att en arbetssökande kvinna inte tog en manlig företrädare i hand, med hänvisning till sin tolkning av islam. Kvinnan valde att hälsa genom att lägga en hand mot sitt bröst. Enligt AD kan en arbetsgivare kräva likabehandling vid hälsning, men att kräva just handskakning är att gå för långt.
”Det här är en svår fråga och det var därför vi bedömde det viktigt med en prövning i domstol. Domen innefattar en noggrann avvägning som beaktar arbetsgivarens intressen, individens rätt till kroppslig integritet, och vikten för staten att upprätthålla ett skydd för religionsfriheten”, kommenterar Martin Mörk, chef för Diskrimineringsombudsmannens, DOs, processenhet, i ett pressmeddelande.
Enligt AD har företaget utsatt kvinnan för indirekt diskriminering och ska därför betala 40 000 kronor i diskrimineringsersättning. Det var DO som hade stämt tolkföretaget inför domstolen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
DO och Arbetsdomstolen motverkar intentionerna vad gäller integration genom att påstå att detta är diskriminerande. Tvärtom bör man, för integrationens skull, informera personer som kommer till Sverige om svenska traditioner och sätt att umgås och hälsa på varandra och vara tydlig med att ens religion strikt hör till privatlivet."