Diskriminerade mår oftare psykiskt dåligt
Den som blivit utsatt för diskriminering drabbas ofta av sämre psykisk hälsa. Det visar en studie av Folkhälsoinstitutet och ombudsmännen mot diskriminering.
Folkhälsoinstitutet skickade tidigare i år ut en enkät som besvarades av drygt 56 000 personer. De fick bland annat svara på frågan om de ansåg sig ha blivit diskriminerade vid något tillfälle under de senaste tre månaderna och hur de upplever sin psykiska och fysiska hälsa.
Bland dem som upplevt sig som diskriminerade var det tre till fyra gånger så vanligt att man också upplevt psykisk ohälsa, rapporterar Dagens eko. Det handlar framförallt om stress, men också svår ängslan och oro, ångest, sömnsvårigheter och självmordstankar.
Det är främst yngre personer, kvinnor, funktionshindrade, homo- och bisexuella och personer med utländsk bakgrund som angett att de blivit diskriminerade.
Enkäten tyder också på ett samband mellan diskriminering och fysisk hälsa, men det är inte lika tydligt.
Jonas Frykman, projektledare på Folkhälsoinstitutet, säger till Dagens eko att forskningen i slutänden kan få politiska konsekvenser:
– Har man tillförlitliga mått att mäta förekomsten av diskriminering, kan man synliggöra på ett tillförlitligt sätt att det påverkar hälsan, då är det klart att man kan tycka att det bör lyftas upp på den politiska dagordningen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.