Digitalt verktyg för ökad jämställdhet

JÄMSTÄLLDHET2017-09-06

Arbetsmiljöverket har tagit fram ett digitalt redskap för att belysa skillnader mellan kvinnors och mäns arbetsmiljöer. Verktyget kan användas av kommuner och andra organisationer av tillräcklig storlek.

För att komma tillrätta med kvinnors ökande ohälsa krävs ett genusperspektiv i det dagliga arbetsmiljöarbetet, konstaterar Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande. Arbetsplatser där kvinnor är i majoritet har ofta sämre arbetsmiljö än arbetsplatser i mansdominerade sektorer. I kvinnodominerade miljöer finns enligt myndigheten inte samma förutsättningar vad gäller resurser, tillgång till hjälpmedel och utrustning som i mansdominerade verksamheter. Det nya verktyget jämför olika arbetsplatser och synliggör genusskillnader och förutsättningar för en god arbetsmiljö.

”Vi vet att arbetsmiljön är ojämställd inom de sektorer där många kvinnor arbetar. Här är förutsättningarna för arbetet och arbetsmiljön sämre, riskerna för ohälsa liksom risken för att lämna anställningen i förtid är också större. Det drabbar både kvinnor och män som arbetar inom dessa verksamheter, därför är det viktigt att synliggöra och reflektera över genusskillnaderna och förebygga ohälsan”, skriver handläggaren Minke Wersäll i pressmeddelandet.

Verktyget riktar sig i första hand till kommuner, men det kan också användas av andra organisationer som är så pass stora att det går att jämföra två olika verksamheten hos en och samma arbetsgivare. Verktyget består av ett frågeunderlag om likheter och skillnader i bemanning, organisation, arbetsmiljö, kommunikation, ledning, styrning, krav och resurser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA