Digitaliseringen går trögt

DIGITALISERING2024-11-06

Digitaliseringen av Sveriges statliga myndigheter går långsammare än förväntat, enligt en rapport från Myndigheten för digital förvaltning, Digg. För att snabba upp utvecklingen krävs bland annat ökad styrning.

Digg har publicerat sin översyn av de svenska myndigheternas digitalisering under 2023. Enligt rapporten har det gjorts framsteg när det gäller datahantering. Myndigheterna har blivit bättre på att dela och använda data.

”Positivt är att fler myndigheter gör mer tillsammans, vilket gör arbetet effektivare, billigare och bättre. Vi ser att myndigheter som har god dataförvaltning och som är duktiga på att publicera sina data också är de som driver utvecklingen framåt”, betonar analytikern Fredric Skargren i ett pressmeddelande.

Rapporten pekar ut flera problemområden. Särskilt gäller det samarbetet mellan myndigheter och öppenheten kring data. Antalet myndigheter som delar data öppet minskar och datadelningen begränsas genom villkor och avgifter. Det är enligt Digg en negativ trend som går emot ambitionen att mängden öppna data ska öka.

Bäst resultat när det gäller digitalisering har de myndigheter vars högsta ledning tar ett aktivt ansvar för utvecklingen. Rapporten visar att denna typ av ledarskap har minskat under 2023. En tydlig trend är i stället att extern styrning, som regeringsinstruktioner och uppdrag, blir viktigare än interna incitament när det gäller att driva den digitala utvecklingen framåt.

Enligt Digg betonar regeringen vikten av samverkan för att lyckas med digitaliseringen. Men för att uppnå detta krävs bättre styrning av den gemensamma digitala infrastrukturen. Digg efterlyser en mer sammanhållen strategi, där alla följer samma riktlinjer.

”Digitaliseringen går framåt, men alldeles för långsamt. Arbete pågår med att ta fram en ny digitaliseringsstrategi då Sveriges nuvarande strategi inte uppdaterats sedan 2017. Det finns ett stort behov av att ha en vision som visar vart vi ska, ett större fokus på styrning och att vi höjer vår lägsta-nivå”, understryker Fredric Skargren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA