Digital arbetsmiljö ska granskas
Arbetsmiljöverket inleder en inspektion av ledarskapets roll i det digitala arbetslivet. Mellan 1 500 och 2 000 arbetsplatser kommer att inspekteras. Insatsen är en del av en EU-gemensam satsning.
Arbetsmiljöverket konstaterar i ett pressmeddelande att risken för kognitiv belastning och utmattning av hjärnan kan öka för den som ägnar stor del av sin arbetstid åt digitala system eller har flera system att hantera. Det är arbetsgivaren som har ansvaret för att skapa en god arbetsmiljö, organisera arbetet så att det blir bra för många och anpassa tekniken efter människans förutsättningar. Därför krävs enligt Arbetsmiljöverket ett aktivt ledarskap som tar ansvar för hur den digitala arbetsmiljön utformas, används och anpassas till arbetet och arbetstagarna.
”Arbetsgivare behöver ta kommandot över den digitala utvecklingen och skapa möjligheter till en välfungerande IT-miljö utan risk för alltför stor kognitiv belastning som kan leda till utmattning av hjärnan. De behöver ta kommandot över hur man arbetar i de digitala systemen som man väljer – utifrån ett arbetsmiljöperspektiv”, betonar projektledaren Malin Cato i pressmeddelandet.
Arbetsgivare behöver ta reda på vilka funktioner och kompetenser som behövs för att ha koll på det arbete som utförs genom digitala system, skriver myndigheten. Den som får arbetsmiljöuppgifter ska ha tillräcklig kunskap och kompetens om företagets eller organisationens digitala system – hur de är utformade, används och påverkar medarbetarna, även kognitivt.
Arbetsmiljöverkets inspektioner kommer att genomföras på 1 500 till 2 000 arbetsplatser i privat sektor.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.