Digg ser behov av mer stöd till myndigheterna

DIGITALISERING2021-10-04

Statliga myndigheter behöver mer vägledning och rättsligt stöd i den fortsatta digitaliseringen, skriver Myndigheten för digital förvaltning, Digg, i en ny rapport till regeringen.

De statliga myndigheterna har behov av vägledning och stödmaterial kring de rättsliga delarna i digitaliseringsfrågorna, enligt den slutrapport som Digg lämnat över till regeringen.

Samverkan med andra myndigheter och aktörer är enligt Digg en förutsättning för att det rättsliga stödet ska vara till hjälp för de offentliga aktörerna. Samverkan ger stödet en högre kvalitet och både resurser och kunskap kan återanvändas.

Diggs målsättning är att ge kommuner, regioner och statliga myndigheter ett lättillgängligt rättsligt stöd. Stödet behöver anpassas utifrån digitaliseringsfrågans karaktär och kommer att ges på olika sätt. Också samverkan kommer att utformas på olika sätt och med olika aktörer utifrån vad digitaliseringsfrågan handlar om. Digg kan till exempel skapa expertgrupper för att bistå med spetskompetens i en viss fråga.

Enligt rapporten behövs rättsligt stöd inom olika områden och på olika nivåer för att få en kompetenshöjande effekt hos den offentliga förvaltningen. Därför kommer också det rättsliga stödet att ges på olika sätt.

Myndigheten arbetar just nu med att utveckla en digital tjänst som på ett användarvänligt och tillgängligt sätt ska presentera vad som gäller och vad DIgg rekommenderar. Mottagarnas egna behov har varit i fokus under utvecklingen av tjänsten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA