”Det var omtanke, inget straff”
Maria Larssons chef, kriminalinspektör Eva Bivall, medger att hennes utredning inte lever upp till myndighetens regler för personalärenden. Men den är ändå tillräckligt bra, anser hon.
– Jag gjorde en så klar och redig sammanfattning som var möjlig att göra, säger Eva Bivall. Men det har inte gått att fastställa om det förhåller sig på det ena eller andra sättet.
Kriminalvårdsstyrelsens regler anger bland annat att utredningar ska vara detaljerade, med löpande ärendeanteckningar och ordagrant återgivande av vad den anställde och vittnen sagt. Så skedde inte i Maria Larssons fall. Varför?
– Vi får skriva det på okunnighetens konto. Men myndigheten anser att utredningen var tillfyllest. Och jag tycker inte heller att jag har slarvat. Jag anser inte att det är en polisutredning man ska göra, säger Eva Bivall.
Hur ska man som anställd kunna frita sig från anklagelser av det här slaget?
– Jag tror inte att det alltid går, säger Eva Bivall. I den mån anklagelser uppkommer får man göra en bedömning av
trovärdigheten av personerna, och i alldeles särskilda fall kommer man aldrig att få reda på sanningen. Och det är naturligtvis gräsligt om anklagelsen är falsk.
Myndighetens beslut att förflytta Maria Larsson var fattat av omtanke om henne, inte som bestraffning, framhåller Eva Bivall.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.