Det handlar om sunt förnuft

KONFLIKTHANTERING2003-12-17

– Vår grundsyn är att människor hela tiden förändras i sättet att tänka och att också vuxna utvecklas, säger Titti Lundin.

Av:  Per-Olof Eliasson

Därför kan man lära sig att hantera konflikter och Titti Lundin och Thomas Jordan visar på olika sätt att bli bättre på konflikthantering. I deras rapport finns ett frågeschema som man direkt kan använda till att själv bena ut situationen.

– Egentligen är det bara fråga om sunt förnuft men när man är inblandad i en konflikt kan det vara svårt att tänka klart. Man har sina djurinstinkter påslagna, man vill överleva och inte tappa ansiktet, säger Titti Lundin.

De båda forskarna har kommit fram till några tumregler. Försök till att börja med ha antennerna ute så du känner om en konflikt är under uppsegling.

Många konflikter kan nämligen lösas på ett tidigt stadium.

– Försök prata med den and-re, om ni inte går i clinch kan ni avstyra konflikten, säger Titti Lundin.

Är väl konflikten ett faktum så gäller det att få distans. Försök ta ett steg tillbaka och betrakta situationen utifrån. Prata igenom saken med en god vän som inte är en jasägare, någon som lyssnar. Saker faller ofta på plats när man pratar om dem.

Här är fler punkter som hjälper dig att förstå en konflikt.
1. Ställ dig frågorna: Vad handlar konflikten om? Vad ligger bakom? Handlar det bara om disken i lunchrummet?
2. Var medveten om att din bild av vad som hänt är din uppfattning och att du inte vet hur situationen ser ut från andras håll.
3. Titta på dig själv utifrån. Varför gör jag som jag gör? Vilka drivkrafter har jag?
4. Ställ dig frågan: Vad kan jag själv göra för att påverka konflikten i positiv riktning?

Rapporten Att varsebli, tolka och hantera konflikter på arbetsplatser: Vägar att synliggöra våra utvecklingsmöjligheter finns att ladda ner från http://www.av.gu.se/, klicka på Forskning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA