”Det är alldeles för lågt i tak”
En arbetsmiljökonflikt har seglat upp vid MSBs räddningsskola i Sandö utanför Kramfors. Anställda vittnar om mobbning och missnöje med ledningen. Nya chefer ska försöka komma till rätta med problemen.
När MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, bildades 2009 lades räddningsskolan i Skövde ned och verksamheten på de övriga skolorna omorganiserades. En medarbetarundersökning vid räddningsskolan i Sandö i vintras gav arbetsmiljön dåligt betyg.
Undersökningen beskriver en arbetsplats där man trivs med
arbetskamrater och arbetsuppgifter, men där det finns missnöje med ledningen och där många kommit i beröring med mobbningssituationer. Det framgår också att många sett exempel på att mobbning och trakasserier förekommer.
Ett fall för Arbetsmiljöverket
Huvudskyddsombudet Sven-Erik Bergman har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket och hoppas att myndigheten ska granska den psykosociala arbetsmiljön:
– Man kan inte längre säga sin mening på Sandö. Då blir man bestraffad i sin arbetssituation och löneutveckling. Det här har alltid varit en jättetrivsam arbetsplats, men det är snabbt på väg utför, säger han.
Läraren och ST-medlemmen Rolf Nordh håller med. Han har jobbat på Sandö sedan 1987 och alltid trivts på jobbet. Men sedan MSB bildades har arbetsmiljön försämrats, tycker han.
– Det är alldeles för lågt i tak. Det är inte roligt att se andra människor bli utsatta för vuxenmobbning.
Rädsla för repressalier
Ordföranden för ST inom MSB Colin McIntyre konstaterar att den fackliga verksamheten på Sandö gått på sparlåga. Men de senaste månadernas turbulens har lett till en nystart för ST. En interimsstyrelse har bildats och årsmöte ska hållas i maj:
– Jag är förvånad över att det varit så lågt i tak att vuxna människor kan vara så rädda för repressalier som en del medlemmar jag träffade på Sandö.
Nu har verksamhetschefen på Sandö tagit en time out och på skärtorsdagen slutade hennes chef på MSBs huvudkontor. Nya chefer har tillförordnats i väntan på nyrekrytering, men ingen av dem vill kommentera det som hänt tidigare. Överdirektören Nils Swartz på MSB väljer också att avstå från att kommentera det som varit.
– Nu har vi satt igång en process för att lösa arbetsmiljöproblemen med konsulthjälp under ledning av den tillförordnade verksamhetschefen, säger han.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.