Den som har kul är mindre sjuk
Människor med roliga och stimulerande arbeten har lägre sjukfrånvaro än andra och går oftare till jobbet trots att de är sjuka, enligt en doktorsavhandling vid Karolinska Institutet.
Doktoranden Gun Johansson konstaterar att den som har roligt på jobbet är friskare än andra. Det gäller i synnerhet den som själv har möjlighet att påverka arbetets innehåll. Sambanden gäller även arbetsplatser med höga närvarokrav.
Studien visar att ju mindre anpassningsbar en arbetsplats är, desto högre är sjukfrånvaron. Om människor får stora möjligheter att anpassa arbetstakt, uppgifter och tider efter sin hälsa är chansen större att de kan fortsätta arbeta i stället för att sjukskriva sig. Bland dem som ändå är tvungna att sjukskriva sig är chansen större att de återgår till arbetet efter lång frånvaro om de har möjlighet till anpassning.
Resultaten kan enligt avhandlingen komma att påverka både hur arbetslivet organiseras för att inrymma sjuklighet samt underlätta för människor med ohälsa att vara kvar i arbetslivet.
När någon är borta från jobbet kan det få negativa konsekvenser, både för individen och för arbetskamraterna som kanske får mer att göra. Konsekvensen blir enligt Gun Johanssons studie att vissa personer känner krav på att gå till jobbet trots att de är sjuka och borde stanna hemma. Höga närvarokrav ökar således sannolikheten för hög sjuknärvaro.
Sjukskrivning är vanligare bland arbetare än tjänstemän. Men skillnaden blir mindre om man tar hänsyn till möjligheterna att anpassa arbetet, närvarokrav och stimulansen i arbetet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.