Delade meningar om ny myndighet
Delar av Försäkringskassan och hela Premiepensionsmyndigheten ska ingå i den nya pensionsmyndigheten. ST inom Försäkringskassan är emot att pensionsdelen skiljs ut från resten av socialförsäkringssystemet.
– Vi anser att pensionsfrågor hör till socialförsäkringen Därför har vi under hela utredningstiden varit emot att en ny myndighet inrättas, säger Siv Norlin, ordförande för ST inom Försäkringskassan.
Pensionsmyndigheten ska ta över all pensionsadministration från 2010.
ST inom Försäkringskassan har författat en skriftlig protest där man tillbakavisar regeringens motiveringar till en ny myndighet.
Argumentet att allmänheten ska slippa vända sig till två olika myndigheter i pensionsfrågor håller inte, enligt Siv Norlin.
– Försäkringskassan och PPM har skapat en gemensam telefonkundtjänst och arbetar nu med en gemensam hemsida, säger hon.
Och det blir inte billigare med en enda myndighet, enligt ST-avdelningen. Försäkringskassan håller på att koncentrera handläggningen av ålderspension och bostadstillägg till färre platser i landet, vilket innebär stordriftsfördelar och effektivisering.
ST-avdelningen pekar också på att det blir dyrbart att dela upp det IT-system som Försäkringskassan sköter och att kassan får svårt att rekrytera och behålla personal för uppgifter som ska föras över till en ny myndighet.
STs avdelning på Premiepensionsmyndigheten ser däremot en fördel i att samla pensionsfrågorna i en myndighet.
– Vi är försiktigt positiva och tycker att det är bra att det nu fattats ett beslut, säger Ronny Krusell, ordförande för ST inom PPM. Men det måste snart redas ut var myndigheten ska ligga annars riskerar vi att anställda söker sig härifrån.
Enligt regeringens bedömning berörs ungefär 800 anställda på Försäkringskassan och de cirka 200 PPM-anställda i Stockholm och Söderhamn. Regeringen har också uttalat att de som har den kompetens som behövs har rätt att följa med till den nya myndigheten.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.