Örjan Hemström, STs avdelningsordförande Krister Näsén och Thomas Helgeson är besvikna över att inte kunna räkna restid som arbetstid, eftersom SCB finns i två städer. ”Jag offrar fritid för att resa”, säger Krister Näsén.
Bild: Elis Hoffman
Örjan Hemström, STs avdelningsordförande Krister Näsén och Thomas Helgeson är besvikna över att inte kunna räkna restid som arbetstid, eftersom SCB finns i två städer. ”Jag offrar fritid för att resa”, säger Krister Näsén.

De vill ha bättre villkor för restid

AVTAL2017-10-10

Bra med siffror för löneökningarna och ett bättre personskadeavtal. Men att facket inte fick igenom att restid ska räknas som arbetstid och att blivande föräldrar inte ska behandlas lika – det är sämre, menar ST-medlemmar på SCB.

I avtalsförhandlingarna yrkade OFR på att även den icke gravida partnern skulle få besöka mödravårdscentralen på arbetstid. Arbetsgivarverket sade nej.

– Att arbetsgivaren tycker att jag som pappa har lägre status känns förlegat, säger Thomas Helgeson, ekonom på SCB i Stockholm.

Krister Näsén, STs avdelningsordförande inom SCB, håller med. Han är också småbarnsförälder.

– Jag förstår faktiskt inte varför Arbetsgivarverket inte gick med på det. Det hade varit en inte så kostsam men tydlig markering, säger han.

Över lag är de nöjda med det nya avtalet. Att det innehåller löneökningar i nivå med industrins märke på 6,5 procent över tre år var väntat.

Men Örjan Hemström, demograf, får medhåll när han säger att det är en besvikelse att facken inte fick gehör för kravet att restid ska räknas som arbetstid. SCB finns i Örebro och Stockholm, och många pendlar däremellan.

– Det är en viktig fråga och jag upplever skillnader mellan myndigheter i vad det är som gäller. För oss hade det varit bra med en central reglering kring restiden, säger han.

De ser det som en framgång att Arbetsgivarverket inte fick igenom yrkandet att slopa rätten till tjänstledigt för visstidsanställning inom staten.

– Precis när en kollegas fru börjat på Myndigheten för kulturanalys, fick hon reda på att den ska flytta till Göteborg. Då finns det möjlighet att gå tillbaka, säger Örjan Hemström.

Att personskadeavtalet var sämre inom staten jämfört med andra branscher var inget de tre medlemmarna kände till. Nu slopas karensen på 14 dagar.

– Jag är förvånad över att det var så dåligt. När jag började här för tio år sedan fanns bilden av att det skulle vara bättre inom staten, men så är det ju inte, säger Thomas Helgeson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA