De har fått nog av de låga lönerna

DOMSTOL2007-11-14

Nu har domstolssekreterarna på Stockholms tingsrätt ilsknat till över de låga lönerna. En protestlista med drygt 60 underskrifter har överlämnats till lagmannen.

Protestlistan är en spontan reaktion från både fackligt organiserade och oorganiserade domstolssekretare. Missnöjet med lönerna har kokat i flera år.

Den tändande gnistan denna gång blev när några domstolssekreterare, som sökt sig till andra domstolar, fick höjda löner för att stanna kvar vid tingsrätten.

–Det skedde trots att vår personalavdelning tidigare sagt att pengar till högre löner inte finns, förklarar Gun-Lis Lassén.

–Vi missunnar ingen högre lön, men vi vill också ha det, säger Mona Löchen.

Känner sig svikna

De båda och dryga tiotalet kolleger som skrivit under protestlistan träffar ST Press i tingsrättens foajé. De känner sig svikna av arbetsgivaren, som lovat högre löner om de tar på sig fler arbetsuppgifter, vilket de har gjort. Ändå händer inget.

–Utpressning, säger en av dem.

Vid Stockholms tingsrätt är den genomsnittliga månadslönen under 21000 kronor, vilket är lägre än genomsnittet för hela landet. Enligt domstolssekreterarna finns exempel på dem som efter 20 års arbete har en månadslön på 18000 kronor.

Protestlistan har lämnats över till lagman Lena Berke.

–Vi förväntar oss respons från henne. Hon har sagt att hon »ska begrunda den« och bett att få återkomma, säger My Lorenius.

Kritiken är i första hand riktad mot arbetsgivaren, men också mot facket, som man anser misslyckats med att höja lönerna.

Men Lil Enbom, STs klubbordförande vid tingsrätten, uppfattar protesten snarare som ett stöd i det fackliga arbetet.

–Jag upplever mer att de vill framföra och göra sin sak tydlig för arbetsgivaren.

Domstolssekreterarna kräver höjda löner. <br>Foto: SÖREN FRÖBERG
Domstolssekreterarna kräver höjda löner. <br>Foto: SÖREN FRÖBERG

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA