Datalabb ska mäta resultat i staten

FORSKNING2019-05-29

Ekonomistyrningsverket, ESV, startar ett datalabb för staten tillsammans med forskare vid KTH, RISE och Uppsala universitet. Datalabbet ska främja en datadriven resultatkultur i offentlig sektor.

ESVs nya datalabb ska skapa en ny form av analys- och beslutsstöd för olika nivåer i offentlig sektor. Genom att knyta samman flera befintliga datamängder, och använda metoder för maskin- och djupinlärning, vill ESV skapa ett webbaserat labb med verktyg för sökningar, körningar, analys och visualisering. Projektet medfinansieras av Vinnova.

”Tjänsten utvecklas i första hand för att möta regeringens och myndigheternas behov av information om resultat och utvecklingen inom olika samhällssektorer. Men det skapar också ett stort värde för forskning, media, näringsliv och andra som behöver analysera dessa områden”, konstaterar projektledaren Sven-Olof Junker i ett pressmeddelande.

ESV ska driva projektet tillsammans med forskare från Kungliga Tekniska högskolan, KTH, forskargruppen RISE, som sysslar med oövervakad maskininlärning, och Uppsala universitet. Men ESV vill också samarbeta med andra myndigheter och företag.

”Vi är intresserade av att höra vilka behov och tankar det finns inom området från alla som jobbar med resultat, effektivitet och utveckling inom statsförvaltningen, men även från näringslivet och andra sektorer”, kommenterar Sven-Olof Junker och uppmanar intresserade att kontakta honom.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA