En utredning ska analysera hur Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten ska kunna stoppa fler felaktiga utbetalningar. Den ska bland annat studera möjligheterna att använda AI för att förhindra fusk.
Inom kort ska domstolarna inleda ett försök med AI-system som anonymiserar handlingar genom maskering av text. Fullt genomförd kan den nya tekniken ge en effektivisering motsvarande 220 tjänster, men inga neddragningar av personal väntas och facket är positivt.
Skatteverkets styrning behöver utvecklas för att myndigheten ska kunna utnyttja AI-teknikens möjligheter bättre, enligt en internrevisionsrapport. Bland annat efterfrågas en övergripande bild av riskerna med tekniken.
Trots ett enormt genomslag för AI-verktyg, som Chat GPT, har flera myndigheter inte några riktlinjer för AI-tjänster och uppmuntrar inte heller medarbetarna att använda dem, visar en rundringning som Publikt gjort. Men experter som Publikt talat med menar att det finns risker med en alltför defensiv hållning – både för arbetsgivare och anställda.
Det behövs en gemensam infrastruktur för utveckling av AI-drivna tjänster inom offentlig sektor. Den slutsatsen drar fyra myndigheter i en rapport om artificiell intelligens, AI.
Statliga myndigheter saknar tillräcklig kunskap om riskerna för diskriminering vid automatiserade beslut, konstaterar Diskrimineringsombudsmannen, DO, i en ny rapport.
I ett pilotprojekt ska Jämställdhetsmyndigheten ta reda på vilka effekter ett införande av artificiell intelligens, AI, på statliga myndigheter får för jämställdheten.
Det största hindret för utvecklingen av artificiell intelligens, AI, är brist på kompetens, konstaterar Statistiska Centralbyrån, SCB, i en rapport om utvecklingen av AI i Sverige.
Utvecklingen av artificiell intelligens, AI, kommer att leda till stora löneskillnader mellan olika yrken, men inte till allmänt minskade löner eller fallande sysselsättning. Den slutsatsen dras i en rapport från IFAU.
Regeringens mål är att Sverige ska bli bäst i världen på att tillvarata möjligheterna med artificiell intelligens, AI. Men än så länge är svenska myndigheter bara i startgroparna – och från fackligt håll finns ett motstånd mot att använda AI för att fatta beslut.
Ekonomistyrningsverket, ESV, startar ett datalabb för staten tillsammans med forskare vid KTH, RISE och Uppsala universitet. Datalabbet ska främja en datadriven resultatkultur i offentlig sektor.
Med hjälp av en jättelik databas med svenska texter ska Arbetsförmedlingen få stöd av Göteborgs universitet att träna en ny språkmodell som bygger på AI. Syftet är att analysera platsannonser och på så sätt skapa en automatisk kartläggning av arbetsmarknaden.
Två myndigheter och en särskild utredare har fått regeringsuppdrag som ska snabba på utvecklingen av öppna data och användningen av artificiell intelligens, AI, inom statsförvaltningen.