Dåliga rutiner för tillbud

ARBETSMILJÖ2012-10-26

Mer än varannan arbetsgivare saknar rutiner för att fånga upp och lära sig av tillbud när det gäller arbetsmiljön. Den slutsatsen drar Arbetsmiljöverket efter inspektion av 1 650 arbetsplatser.

Drygt hälften av 1 650 inspekterade arbetsplatser saknar rutin för att fånga upp och lära sig av tillbud – händelser som skulle kunna ha varit allvarliga – och förhindra att de inträffar igen. Det visar en bred tillsynsinsats av Arbetsmiljöverket under den gångna veckan:

”Att engagera så många som möjligt i arbetet med att förebygga olyckor och ohälsa på arbetsplatsen är en av de vettigaste investeringar man kan göra. Alla vinner på det. Säkerheten och trivseln på jobbet ökar, vilket gynnar produktiviteten och kvaliteten på det man levererar, skriver Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg i ett pressmeddelande.

De flesta inspektionerna gjordes inom tillverkningsindustrin – 500 stycken. Vård och omsorg fick 300 besök. Inom parti- och detaljhandel gjordes 200. Inom fastighetsskötsel och lokalvård 160 och 150 i byggsektorn. Övriga 340 inspektioner fördelades inom en rad andra branscher. Arbetsplatser med 5-19 anställda dominerade.

Sämst ställt var det enligt Arbetsmiljöverket inom byggsektorn med tillverkningsindustrin tätt efter. 70 procent av byggarbetsplatserna och 65 procent av arbetsplatserna inom tillverkningsbranschen visade sig sakna rutiner för att rapportera och dra lärdom av tillbud.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA