Dålig sömn ökar risk för sjukskrivning

HÄLSA2007-05-02

Den som sover dåligt löper dubbelt så stor risk att bli långtidssjukskriven, enligt en studie från Karolinska Institutet, KI, och Institutet för psykosocial medicin, IPM.

Studien utgår från Statistiska centralbyråns, SCBs, arbetsmiljöundersökningar, och visar att risken för att bli långtidssjukskriven var 86 procent större bland dem som hade sömnstörningar. Trötthet och dålig sömn är ett omfattande samhällsproblem och är en av de två vanligaste anledningarna till att människor uppsöker läkare.

– Kvinnor är särskilt utsatta och har en fördubblad risk att utveckla långtidsfrånvaro jämfört med männen. Hög ålder är också en riskfaktor, konstaterar professor Torbjörn Åkerstedt vid KI i ett pressmeddelande.

En parallell studie visade att den som var långtidssjukskriven när undersökningen började hade en dubbelt så stor sannolikhet att vara tillbaka i arbete inom ett år om de inte hade känt sig trötta eller haft sömnstörningar. I en tredje studie har forskarna undersökt sömnfysiologin hos trettiotvå personer som var långtidssjukskrivna på grund av utbrändhet. Resultaten visar att tröttheten, som är huvudsymptomet hos utbrända, är direkt kopplad till antalet mikrouppvaknanden (korta inslag av vakenhet). Forskarna kunde också se att låg trötthet är kopplat till återgång i arbete.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA