Dålig arbetsmiljö på TCO

ARBETSMILJÖ2011-04-28

TCO har anmälts till Arbetsmiljöverket. Personalen på den administrativa avdelningen mår dåligt, men TCO har inte gjort tillräckligt för att komma till rätta med problemen, anser skyddsombudet Torgny Wiktorsson.

Enligt Torgny Wiktorsson handlar det om samarbetsproblem mellan personalen och den relativt nya chefen för TCOs administrativa avdelning. Umgängestonen är inte bra, menar han. I anmälan räknar han upp en rad fysiska och psykosociala besvär som anställda drabbats av, såsom oro, försämrat självförtroende, minskad arbetsglädje, migrän och sömnproblem.

– Problemen började i höstas, och i januari gjorde vår fackklubb en framställan om att arbetsgivaren måste lösa problemet, säger Torgny Wiktorsson.

Arbetsgivaren har sedan dess presenterat en handlingsplan som facket tycker är bra, men den är långsiktig och löser inte de omedelbara problemen, anser Torgny Wiktorsson. Så efter att ha gett ledningen en viss respit lämnade han in en anmälan till Arbetsmiljöverket. Därmed kan även Arbetsmiljöverket komma att ställa krav på TCO att vidta omedelbara åtgärder för att lösa arbetsmiljöproblemen.

Torgny Wiktorsson är också kritisk till att han inte fått se rapporten från den konsult som TCO har anlitat för att bedöma situationen.

TCOs vikarierande kanslichef Bengt Nörby säger att konsultrapporten har betraktats som ett arbetsunderlag för arbetsgivarsidan. Eftersom han nyligen trädde in som vikarierande chef kan han inte svara för vad ledningen gjort tidigare.

– Men min personliga reflektion är att detta har tagit olyckligt lång tid.

TCO ska verka för en god arbetsmiljö. Hur påverkas bilden av facket när TCO självt blir anmält till Arbetsmiljöverket?

– Det är mycket olyckligt. Det är en grannlaga uppgift att vara en lika duktig arbetsgivare som vi tycker att man ska vara på arbetsmarknaden, och det har vi väl inte lyckats med hittills i det här fallet. Men vi hoppas att vi ska landa. Detta är ingen bra situation, varken för chef eller medarbetare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA