Chefsåklagare slutar i protest

ÅKLAGARMYNDIGHETEN2009-03-10

Arbetsmiljöverket kräver att åklagarkamrarna i Örebro, Karlstad och Västerås gör något åt den höga arbetsbelastningen. Problemen har blivit så stora att chefen för åklagarkammaren i Västerås, Anders Jakobsson, lämnar sitt chefsjobb.

Arbetsmiljöverket beslutade i höstas att göra inspektioner på tre åklagarkammare sedan den höga arbetsbelastningen uppmärksammats i medierna. Inspektionen har nu resulterat i att verket kräver att åtgärder vidtas på alla tre orterna.

»Det är något som brister i den praktiska arbetsmiljöhanteringen, eftersom vi bedömer att personalens stora problem är balansen mellan arbete och fritid«, skriver Arbetsmiljöverket i sitt inspektionsmeddelande.

– Åklagarkamrarna har mycket lojala medarbetare bland både expeditionspersonal och åklagare. De vill göra ett bra jobb och det leder till att man arbetar för mycket, säger arbetsmiljöinspektören Marianne Tiborn.

Kräver besked om åtgärder

– Verksamheten är beroende av de ärenden som kommer in från polis och domstolar. Personalen kan inte själva styra över sin situation och det leder till frustration som i sig är en hälsorisk, säger hon.

Senast 30 april kräver Arbetsmiljöverket att de tre åklagarkamrarna ger besked om vad de ska göra för att förbättra arbetssituationen.

I januari beslutade sig Anders Jakobsson att sluta efter tio år som chef för åklagarkammaren i Västerås. Han ansåg att det inte gick att driva verksamheten med så låg bemanning.

– Jag kan inte ta ansvaret för att driva personalen så hårt att de blir sjuka. Men jag fick inget gehör när jag framförde de synpunkterna. Det är lite tragiskt att man ska behöva gå så långt att man måste begära sitt entledigande för att det ska hända något.

Sedan Anders Jakobsson skrev till Riksåklagaren och meddelade sitt beslut har han fått löften om resursförstärkning. Men beslutet att lämna chefsjobbet står fast. I månadsskiftet april-maj får någon annan ta över ledningen för åklagarkammaren.

Enligt Margaretha Hofvenstam, ordförande för ST inom åklagarväsendet, är situationen likartad över hela landet. I den senaste medarbetarundersökningen svarade mer än två av tre att de inte hinner med sina arbetsuppgifter på ordinarie arbetstid.

»Risk för ohälsa«

– Vi måste ha fruktansvärt lojala medarbetare som ställer upp i alla lägen. Ändå har vi än så länge relativt låg sjukfrånvaro, säger Margaretha Hofvenstam.

Arbetsmiljöverket varnar för att den höga belastningen kan leda till sjukdom:

»Det finns uppenbart en stor risk för ohälsa om det fortsätter på samma sätt eller accelererar«, skriver verket i sitt inspektionsmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA