Chefer på anstalt fick patroner i posten

KRIMINALVÅRDEN2024-09-19

Flera personer i ledningen för Skänningeanstalten i Östergötland har fått hotfulla brev som innehållit patroner. ”Det är viktigt att vi inte ger vika för den här typen av signaler”, säger regionchefen Elisabeth Anestad till Corren.

Vid en rutingenomlysning av inkommande post upptäcktes nio brev som alla var adresserade till någon i ledningen för klass två-anstalten och som innehöll en patron. Försändelserna öppnades inte av de berörda själva, skriver Corren.

”Så fort vi upptäckte patronerna tillkallades polis som omhändertog kuverten. En förundersökning om grovt olaga hot har inletts”, berättar Elisabeth Anestad för tidningen.

Efter händelsen följde anstalten de rutiner som finns i samband med medarbetarskyddsärenden. Samtliga berörda valde själva att fortsätta sitt ordinarie arbete och ingen av dem togs enligt regionchefen ur tjänst på grund av det inträffade.

”Vi ser allvarligt på alla former av hot. Det är viktigt att vi inte ger vika för den här typen av signaler som någon uppenbarligen vill skicka till oss. Helheten är väldigt allvarlig, att man riktar hot mot oss inom rättsväsendet”, säger Elisabeth Anestad till Corren.

Eftersom det rör sig om en allvarlig händelse har ärendena flyttats från lokal till regional nivå i Linköping.

Magnus Eriksson, huvudskyddsombud på Skänningeanstalten, säger att utifrån den information som nått honom så bedömer han att ärendet skötts ”by the book”.

– Det här är en eskalering som pågått ett tag. Det är klart att det är ytterligare ett sätt att försöka påverka oss i vårt arbete, och kanske framför allt de chefer som nu har utsatts, säger han.

Händelsen väcker också frågor om hur utvecklingen ska hanteras, konstaterar han. Enligt Magnus Eriksson finns det sedan tidigare en diskussion på Skänninge som bland annat lett till att personalen ombetts att byta om innan man lämnar anstalten, för att inte visa att man jobbar på Kriminalvården.

Magnus Eriksson betonar att ledningen gör sitt yttersta för att skydda personal och arbetsmiljö från yttre hot och att medarbetarnas hälsa och säkerhet har högsta prioritet för såväl skyddsorganisation som ledning inom Kriminalvården.

Han tror inte att den senaste händelsen lett till ökad oro på Skänninge.

– Men frågor kommer ju. Det är klart att folk funderar: ”Vad blir nästa grej?”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA