Chefer får grundkurs i arbetsmiljö

BOVERKET2013-03-21

Boverket har inget fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete, påpekar huvudskyddsombudet. Nu utbildar Boverket alla chefer i föreskrifterna som varit lag i 20 år.

Arbetsmiljöverket krävde 2006 att Boverket skulle börja tillämpa systematiskt arbetsmiljöarbete.

Myndigheten svarade 2007 att bristen skulle rättas till. Men sedan dess har huvudskyddsombud Jan Henriksson vid upprepade tillfällen tvingats påpeka i arbetsmiljökommittén att arbetsgivaren fortsätter att inte följa föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete.

De är en av arbetsmiljölagstiftningens mest centrala regelverk sedan 1991.

I februari tog Jan Henriksson på nytt upp frågan i en skrivelse till Boverkets ledning. Han påpekade att den centrala arbetsmiljökommittén inte får någon rapportering om arbetsmiljöarbetet ute i verksamheten. ”Klarar inte myndigheten av att själv genomföra nödvändiga förbättringar av arbetsmiljöarbetet måste Boverket ta hjälp av extern konsult” skrev Jan Henriksson.

– Det är väl en ganska tydlig skrivning, säger Jan Henriksson, som i första hand vill ha en dialog med arbetsgivaren och inte via media.

Boverkets ledning har svarat på Jan Henrikssons skrivelse.

– Vi jobbar mycket med frågan, säger Irene Nyman, chef på administrativa avdelningen.

Inom kort ordnar Boverket en utbildning för alla chefer i systematiskt arbetsmiljöarbete.

– Då är även skyddsombuden inbjudna, säger hon.

Irene Nyman tror även att det verksamhetsledningssystem som myndigheten infört, för att säkra arbetsmetoderna, kommer att hjälpa till. Verksamhetsledningssystemet inkluderar kvalitet, miljö och informationssäkerhet.

Jan Henriksson tycker att han fått en positiv respons på sin skrivelse. Men han påpekar att det inte bara handlar om att följa en lag.

– Man måste också inse att ett fungerande arbetsmiljöarbete ger ett mervärde för en förnuftigt tänkande arbetsgivare. En god arbetsmiljö främjar verksamhetsutveckling samtidigt som en fungerande styrning, ledning och prioritering av verksamheten är en viktig förutsättning för en god arbetsmiljö, säger Jan Henriksson.

Systematiskt arbetsmiljöarbete

  • Systematiskt arbetsmiljöarbete innebär att arbetsgivaren i samverkan med skyddsombud årligen undersöker arbetsmiljön.
  • Utifrån undersökningen åtgärdar man bristerna man upptäckt.
  • Slutligen utvärderar man åtgärderna.
  • Därefter börjar ett nytt verksamhetsår med att man återigen undersöker arbetsmiljön.
  • Alla arbetsgivare måste ha ett systematiskt arbetsmiljöarbete, ett regelverk som funnits sedan 1991.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA