Chefens bakgrund avgör rekrytering

MÅNGFALD2009-12-16

Att det finns få chefer med utländsk bakgrund förklarar att det är svårt för invandrare att etablera sig på arbetsmarknaden. Det visar en ny rapport från IFAU.

En rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, visar att chefer oftare anställer personer med en bakgrund som liknar deras egen. Det är, enligt rapporten, en viktig del av förklaringen till att svensk arbetsmarknad är mycket segregerad. Enligt rapporten anställer en invandrad chef fler invandrade, medan en infödd chef anställer fler infödda.

Skillnaderna i rekryteringsmönster är stora mellan inrikes och utrikes födda. Det märks mest på de minsta arbetsplatserna och bland egenföretagarna. Sambandet är starkare i privat sektor än i offentlig, men finns i alla branscher. Mönstret kan vara en bidragande orsak både till att invandrade har svårare att få jobb och till den kraftiga segregationen på arbetsmarknaden, tror Lena Hensvik, en av forskarna bakom rapporten:

– En förklaring är troligen att cheferna har fler kontakter med dem som liknar dem själva. Därigenom har de också lättare att bedöma och anställa sådana personer, säger hon i ett pressmeddelande.

Forskarna har inte kunnat konstatera några skillnader i ingångslön som beror på att chefen och den anställde har liknande bakgrund. Däremot har de konstaterat att risken för att anställningen upphör inom de första två åren är mindre när chefen och den nyanställde har likartad bakgrund.

Undersökningen bygger på uppgifter från 100 000 svenska arbetsplatser med mindre än 50 anställda under 1997 till 2006.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA