Centraliserade växlar oroar ST inom Polisen

POLISEN2011-09-07

Rikspolisstyrelsen planerar att samordna polisens telefonväxlar. Växlarna, som i dag är fjorton stycken, ska i framtiden samlas på ett fåtal orter. ST-avdelningen varnar för att förändringen kan ha baksidor.

En förstudie som Rikspolisstyrelsen har låtit genomföra föreslår att dagens fjorton telefonväxlar i framtiden slås samman till två eller tre. Bakgrunden, enligt studien, är att dagens system har flera brister. Öppettider och servicegrad skiljer sig mellan olika växlar, arbetsbelastningen är ojämn och det saknas enhetliga rutiner.

– Många av våra medlemmar är oroliga. Framför allt är det allvarligt att de fackliga organisationerna inte har varit delaktiga i processen, säger ST-avdelningens ordförande Karin Svenning.

Men Ulrika Herbst, avdelningschef på Rikspolisstyrelsens polisavdelning, håller inte med om att samverkan brustit. Hon betonar att processen inte är färdig och att det ännu inte finns något beslut.

– Vi kommer att jobba vidare i den här riktningen, så mycket kan jag säga. Men på vägen lyssnar vi på de synpunkter vi får in, både från facken och från polismyndigheterna, säger hon.

STs Karin Svenning tycker att det finns fördelar med viss samordning av växlarna, men att systemet blir alltför sårbart om de bara samlas på två eller tre orter. Hon anser också att facket måste få delta i diskussioner om vilka orter som ska få behålla sina växlar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA