Bra argument för medlemskap

FÖRDJUPNING: KRIMVÅRD2007-10-24

Vi är hyggligt bra på att rekrytera medlemmar, anser Per Sunneborn, ST inom Kriminalvården. Det handlar om att sälja en produkt och dra med alla förtroendevalda i det arbetet.

Argumenten vid försäljningen är bland mycket annat STs partipolitiska obundenhet och att avdelningen driver frågor om verksamhetsutveckling.

–Produkten måste ha en förpackning, ett innehåll och ett pris som är konkurrenskraftigt, säger avdelningsordföranden Per Sunneborn.

Det där med partipolitisk obundenhet för Kent Holt, klubbordförande på Salberga, fram som ett gott argument. Just det fick honom att byta facklig tillhörighet till ST. I dag värvar han nya medlemmar på Salberga.

–Det är svårt att ha medlemsmöten på Salberga därför att medlemmarna har svårt att gå ifrån arbetsuppgifterna och för att många har skiftjobb, säger Kent Holt.

Att det ändå gått bra tror han beror på att avdelningen gått in för att synas och att man på Salberga fångade upp medlemmar redan under utbildningstiden.

Inom avdelningen har man organiserat rekryteringsarbetet mycket målmedvetet. När Kriminalvården blev en enda myndighet byggde ST upp sin organisation efter arbetsgivarens.

Sex ledamöter i avdelningsstyrelsen är regionansvariga och i det ansvaret ingår rekrytering. De regionansvariga arbetar direkt med råd och stöd åt klubbordförandena i respektive kriminalvårdsregion och ska två gånger om året samla klubbordförandena för att diskutera rekrytering.

Kent Holts stöd heter Eric Rosén, vice avdelningsordförande och ansvarig för Region Mitt. Det är den största kriminalvårdsregionen.

–Synligheten är grunden för arbetet, säger också han. När jag började jobba på Kumla hade ST sju medlemmar där. I dag är de 50. Målet är att alla medlemmar ska veta vad ST står för och att vi är till för medlemmarna, inte tvärtom. Medlemmarna ska också veta vart de ska vända sig med sina frågor.

Han beskriver STs organisation som tydlig, att man inom den har ett ständigt informationsflöde via mejllistor och att samma information ges till alla medlemmar. Enligt Eric Rosén har avdelningen medlemmar från städare till kriminalvårdschef.

Men det är viktigt att ST visar upp sig även i medierna. Per Sunneborn är utöver avdelningsordförande också pressansvarig.

–Vi har anordnat konferenser som uppmärksammats – en i Örebro 2005 om adhd och förhållandet till kriminalitet. Uppföljaren året därpå i Luleå hade 500 besökare. Nu deltar vi också i forskningsförsök med Karolinska institutet angående diagnoser och medicinering för intagna under och efter fängelsetiden, berättar han.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA