Byta jobb dubblar löneökningen

LÖNER2008-02-15

Att byta jobb ger den bästa löneutvecklingen, visar statistik från Saco-förbundet Jusek. Både statligt och privat anställda fördubblar löneökningen om de byter jobb.

Juseks lönestatistik visar att privatanställda har den snabbaste löneutvecklingen, och enligt förbundets förhandlingschef för offentlig sektor Edel Karlsson Håål kan staten få problem när det är dags att nyrekrytera.

– Det lönar sig att byta jobb. Privatanställda har fått en så pass mycket högre löneutveckling än andra på arbetsmarknaden att staten och kommunerna riskerar att tappa kompetens. Det kan ställa till problem nu när det pågår ett generationsskifte och man behöver attrahera ny personal, säger Edel Karlsson Håål.

Statsanställda Jusekmedlemmar hade en löneökning på drygt fyra procent. Men de som bytte jobb höjde sina löner med nästan nio procent. Privatanställda som bytte jobb ökade sin lön med över tolv procent jämfört med drygt sex procent för dem som var kvar på den gamla arbetsplatsen. Allra tydligast skillnad visar statistiken för Juseks kommunanställda medlemmar – den som bytte jobb ökade sin lön med drygt elva procent jämfört med knappt fyra procent för övriga.

Jusekstatistiken visar också på ökade ingångslöner. Medianlönen för en nyexaminerad akademiker inom den privata sektorn ökade från 22 500 kronor i månaden år 2006 till 24 000 kronor 2007. I staten ökade ingångslönen från 20 400 kronor till 21 350 kronor i månaden under samma period.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA