Brottsprovokation utreds
Regeringen vill ge polisen större möjligheter att infiltrera kriminella organisationer, uppger tidningen Riksdag & Departement, R&D.
R&D har läst direktiven till en utredning regeringen ska tillsätta. Avsikten med utredningen är att ge polisen bättre verktyg för att komma åt kriminella gäng. Enligt direktiven ska utredaren överväga att tillåta polisen att tillgripa brottsprovokation som metod för att sätta fast brottslingar.
I dag är det lagligt för polisen att provocera brottslingar för att få fram bevis för ett brott som redan begåtts. Att provocera någon att begå brott, brottsprovokation, är däremot förbjudet för den svenska polisen. Gränsdragningen mellan de två typerna av provokation är inte glasklar och därför vill regeringen reglera vad som ska vara tillåtet.
I direktiven sneglar regeringen på andra länder där brottsprovokation är tillåten, skriver R&D. Enligt regeringen kan svenska poliser inte agera som kollegor i andra länder. I direktiven skriver regeringen att detta ”hämmar” det internationella samarbetet.
Regeringen vill att det utreds hur ett brott som provocerats fram ska bedömas straffrättsligt och om det ska undantas från polisens rapporterings- och ingripandeskyldighet samt åklagarens åtalsplikt.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.